Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Ο ΔΑΦΝΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΘ. ΡΗΓΑΣ

     Ο συγχωριανός μας Βασίλης Ρήγας, γιατρός, καθηγητής και ερευνητής στις ΗΠΑ, σήμερα Τετάρτη 26/7/13, αναγορεύεται σε Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Βασίλη, όλοι οι Δαφνιώτες είμαστε περήφανοι για εσένα.
Παρακάτω αναδημοσιεύουμε την είδηση από το: www.aixmi-news.gr

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013 και ώρα 12.00 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών (Κτήριο Διοίκησης) θα πραγματοποιηθεί Τελετή Αναγόρευσης του Βασίλειου Αθ. Ρήγα, Καθηγητή Παθολογίας σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο Βασίλειος Ρήγας κατάγεται από τη Δάφνη Ναυπακτίας και είναι καθηγητής Παθολογίας και William and Jane Knapp Chair της Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο Stony Brook των ΗΠΑ. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Dean for Clinical Affairs και διευθύνει το Τμήμα Προλήψεως Καρκίνου. Ο κ. Ρήγας είναι πτυχιούχος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αριστεύσας. Ειδικεύθηκε στην παθολογία στο πανεπιστήμιο Brown, στην γαστρεντερολγία στο πανεπιστήμιο Yale, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Βιοχημεία στο πανεπιστήμιο Brandeis. Εργάσθηκε ως καθηγητής στα πανεπιστήμια Cornell και Rockefeller και διηύθυνε τα τμήματα Γαστρεντερολογίας των πανεπιστημίων Cornell και Stony Brook που υπό την ηγεσία του κατετάγησαν στα 50 κορυφαία των ΗΠΑ. Το εγχειρίδιό του Γαστρεντερολογίας, μεταφρασμένο στις κύριες γλώσσες, χρησιμοποιήθηκε ευρέως ανά τον κόσμο.
Το ερευνητικό του έργο χαρακτηρίζεται από εξαιρετική πρωτοτυπία. Περιέγραψε τον ρόλο των προσταγλανδινών στον καρκίνο και τον μηχανισμό δράσης των ΜΣΑΦ στην πρόληψη του καρκίνου. Επακόλουθο αυτών των μελετών του είναι η ανάπτυξη αντικαρκινικών φαρμάκων τα οποία εφεύρε ο ίδιος. Ο κ. Ρήγας εισήγαγε πρώτος την υπέρυθρη φασματοσκοπία στην μελέτη ιστών, εφεύρε την υπέρυθρη μικροσκοπία και μία μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου. Έχει επίσης εφεύρει μία μέθοδο για την απομόνωση DNA. Κατέχει πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχει δημοσιεύσει 180 πρωτότυπες εργασίες.